Economische samenwerkingsagenda Blue Delta

Hoe kunnen we vanuit Innovatiepact Fryslân het project Sûn en Lekker Ite opschalen van 15 naar 100 scholen? Op 3 september ging een groep enthousiaste studenten van de minor ‘Feeding our Planet’ op excursie om inspiratie en praktijkervaring op te doen die centrale vraag te kunnen beantwoorden.

Bij de start van de dag bij Restaurant Oan Tafel in Wergea, leerden de studenten hoe Oan Tafel bijdraagt aan gezond en lokaal eten. Vervolgens gingen ze door naar Faerie Tree Farm in Grou, waar tuinman Tim onder andere uitleg gaf over de No Dig-methode. De studenten mochten hun eigen thee zetten van kruiden uit de tuin.

De studenten mochten onder begeleiding van tuinman Tim hun eigen thee zetten van verse kruiden uit de tuin.

Tijdens de lunch in De Kanselarij in Leeuwarden proefden de studenten het Broodje Boppe. Dit Fries broodje staat voor gezonde, duurzame en eerlijke voeding waarbij biodiversiteit en circulariteit centraal staat. Het is het resultaat van een samenwerking tussen Friese boeren, bakkers, chefs en groothandel Boer & Chef.

Daarna bezochten de studenten Doarpstún Snakkerburen, waar ze ontdekten hoe lokale teelt en samenwerking binnen de gemeenschap bijdraagt aan een duurzaam voedselsysteem. De dag werd afgesloten in De Kanselarij, waar de studenten hun weekopdracht ontvingen en verder konden uitwerken wat ze hadden geleerd en ervaren. Met deze excursiedag konden de studenten hun creativiteit en kennis inzetten om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de verdere opschaling van het project Sûn en Lekker Ite.